Architekti K4 se zúčastnili soutěže na bazén v Kyjově

Naše společnost byla vyzvána, aby se zúčastnila architektonické soutěže na výstavbu nového bazénu v Kyjově, který by splňoval nové požadavky občanů města Kyjova a zároveň odrážel moderní prvky bazénových technologií a atrakcí.

Bazén Kyjov

Když se v Kyjově rozhodovali, co udělají se svým starším areálem koupaliště, rozhodli se vypsat architektonickou soutěž. A díky našim zkušenostem např. s bazénem v brněnských Kohoutovicích jsme byli jedním z oslovených, kteří měli návrh nového vnitřního i venkovního bazénu vypracovat.

Architekti naší společnosti Vladimír Pacek, Zbyněk Zavřel a Kristian Škoda vytvořili architektonickou studii bazénu v Kyjově, na jejíž vizualizace se můžete podívat ve fotogalerii tohoto článku.

Při tvorbě návrhu vycházeli naši architekti ze zkušeností, které za dobu existence našeho architektonického studia nabrali. Aquapark v Brně Kohoutovicích nesloužil pouze jako předloha, ze které jsme vycházeli, tam se totiž jednalo pouze o bazén vnitřní s drobnými prvky na střeše. V Kyjově bylo potřeba vybudovat zcela nový vnitřní bazén a revitalizovat venkovní  koupaliště.

Tím, že je Aquapark Kohoutovice již 8 let v provozu od svého spuštění a zaměstnanci naší společnosti jej rádi navštěvují, mohli jsme si ověřit některé námi navrhované prvky v praxi. Jaká je jejich využitelnost, trvanlivost a zejména oblíbenost. Ono něco navrhnout je totiž jednoduché, ale důležité je potom uplatnění nápadů a návrhu v praxi tak, aby přinášeli lidem skutečně užitek.

Návrh se skládá ze dvou základních částí:

Modernizace stávajícího městského koupaliště

Z původního jednoduchého bazénu je vytvořen kompaktní výceúčelový bazén, který zahrnuje skokanskou část, oddělenou plaveckou část s dráhami délky 50m, relaxační plochu s atrakcemi. K bazénu je doplněn také tobogán a skluzavky. Na místě druhého původního bazénu, který je určen k odstranění je navržen samostatný dětský bazének a samostatné dětské brouzdaliště v dostatečné vzdálenosti od souvislé vzrostlé parkové zeleně.

Novostavba krytého plaveckého bazénu

Bazénová hala je prostorově rozčleněna. Plavecký bazén má snížený strop, který se v závěru haly dynamicky zvedá a rozšiřuje výhled do areálu koupaliště. Boční stěna haly je směrem do městského parku bohatě prosklena a vnitřní prostor haly je tak opticky spojen s parkem. Silueta plavecké části haly evokuje svou dynamikou sportovní výkony, které se odehrávají uvnitř. Plavecká hala je výrazným pohledovým zakončením parku směrem od historického centra města.

Středová část haly je nad rekreačním bazénem převýšena. Prostor je prosvětlen přirozeným bočním osvětlením. Směrem ke koupaliště je vytvořen arkýř s odpočinkovou zónou.

V objektu je navrženo bistro s možností rozšíření občerstvení také pro koupaliště.

Hlavní pozornost návrhu je směřována k návštěvníkovi.

Naší snahou je vytvořit z návštěvnického hlediska co nejatraktivnější plavecké a relaxační prostředí s bohatou nabídkou vodních ploch a dalších doplňkových služeb.

Navržený komplex má ambici stát oblíbeným, a tedy celoročně plně vytíženým areálem.


Fotogalerie
Bazen Kyjov_3
Bazen Kyjov 4
Bazen Kyjov 6
Bazen Kyjov_2